Nu stiu voua, dar mie-mi plac povestile alea ale batranilor care incep cam asa:
Pe vremea lui Ceausescu…
Ei bine pe vremea lui Ceausescu, agricultura, ca despre ea am pomenit in titlu, era activitatea #1 a tarii noastre. Nu stiu daca gresesc, dar din cate stiu tot de pe la batrani si parinti, ii se zicea Granarul Europei fapt care demostreaza ca atunci se facea treaba, nu se glumea.
Acum in schimb cand calatoresc cu masina, vad printre localitati, pe dealuri din tara asta, foarte foarte multe locuri pustii pline de spini si iarba uscata necosita, ceea ce ma duce cu gandul ca nimanui nu-i mai pasa de bogatiile acestei tari. Toti si-au batut joc de aceasta tara in ultimii 20 si ceva de ani si agricultura de la noi care era candva prima, a ajuns sa fie printre ultimele locuri din Europa. Mai de mult prin locurile alea erau hectare intregi de cereale, dealurile erau acoperite de vii productive si livezi de toate felurile.
Tehnologie n-avem, utilaje agricole nici pe atat si cel mai important, nu avem oameni. Oameni cu initiativa care sa porneasca treptat si sa aduca agricultura la un altfel de nivel. Oamenii de la tara ar putea avea initiativa, insa necunostinta lor nu le permite acest lucru. Daca le dai un motocultor ca acesta sa-si lucreze pamantul, habar n-au de unde sa-l apuce. Acum sunt baroni si fermieri care profita de naivitatea lor, le iau pamanturile in arenda sau le cumpara productia la preturi de nimic.
Acestia ar avea putere sa duca agricultura Romaniei pe podiumul european sau chiar al lumii, dar nu pot sa-mi dau seama unde e problema atata timp cat beneficiem de pamanturi fertile si o clima prielnica pentru agricultura.
Ar trebui sa urmam exemplul Europei, unde mici asociatii s-au unit si au reusit sa creeze un sistem foarte eficient de productie si export agricola. La noi e clar, nu prea mai are cine sa faca agricultura la sate, caci toata populatia tanara a migrat catre oras, insa pe viitor, terenurile ce raman nemuncite de ani de zile ne vor aduce din nou titlul de “Granar”. Avem terenuri si e pacat ca nu le folosim. Tarile occidentale importa pentru ca nu au unde produce, nu au spatii sau terenuri. Noi avem si nu facem nimic cu ele.