Care ar fi cel mai acceptabil salariu net din Romania ?

In momentul in care scriu acest articol, salariul minim brut pe economie in Romania e de 1450 lei, ceea ce inseamna ca daca pe contractul tau de munca apare ca esti angajat cu brutul de 1450, angajatorul ar trebui sa iti plateasca 1065 lei NET (bani in mana) si sa cheltuiasca un total de 1783 lei, din care 333 lei ar merge la stat impartit la pensii, somaj, impozit, sanatate s.a.m.d.

Vorbind de salariul net in Romania, am observat ca diferenta e foarte mica de la un oras la altul, indiferent de forta de munca sau de domeniul de activitate. Salariul net in medie al unui roman de rand e cuprins intre valoarea de 1400 – 1900 lei la un program de lucru normal de 8 ore pe zi depinzand si de felul muncii. Exceptie o face si faptul ca multi aleg sa faca ore suplimentare pentru a-si majora veniturile, insa putini realizeaza ca din acele suplimentare nu se aleg cu mare lucru, asta deoarece tot statul obtine partea cea mai mare din toata treaba asta.

La Bistrita, de pilda fiind unul dintre orasele mici ale tarii, un operator la o firma oarecare castiga in medie 1400 lei net cu tot cu ore suplimentare si sunt putine firme care ofera si tichete de masa. Mult, putin ? Aproape acceptabil, avand in vedere ca e o suma relativ mica si ca e destul de dificil sa traiesti decent de la o luna la alta cu un asemenea salar. Numai intretinerea, abonamentele si daca mai ai si o rata sunt undeva in jur de 700-800 lei si mai ramai cu cealalta jumatate tot atata din care trebuie sa mananci, sa-ti cumperi haine, sa calatoresti si sa-ti asiguri strictul necesar si daca mai ai si o masina..

Sunt de parere ca intr-un oras precum Bistrita, salariul mediu al unui om de rand ar trebui sa fie minim 1800 lei net + bonuri de masa. Sa presupunem ca intr-o familie, atat barbatul cat si femeia castiga 1800 lei + tichete de masa, asadar lunar ar intra in casa suma 3600 lei + 20 de bonuri de fiecare = 40 de bonuri, adica aproape 400 lei. Ei bine din banii acestia, cu siguranta ai putea trai decent de la luna la luna, ti-ai putea permite sa achiti mai lejer abonamentele, ratele si alte cheltuieli si probabil ai putea si economisi pentru vacanta.

Pare simplu in teorie, dar greu de pus in practica. Uitandu-ne in urma din 2013 incoace la majorarea salariului brut, o sa observam ca nu sunt cresteri foarte surprinzatoare, ci doar majorari cuprinse intre 100 si 150 de lei maxim, de la an la an. Asadar daca acum in 2017 salariul minim brut e 1450, doar nu vom putea avea asteptari ca in 2018 sa avem salariul brut de 2544 si sa primim 1800 net. No way..

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.