Codul Penal – acordul pentru munca în folosul comunității sau sancțiuni? Avocat Roxana Pop clarifică

Încălcarea legilor vine cu sancțiuni pe măsură, în funcție de gravitatea situațiilor. Uneori vorbim despre încălcarea Codului Civil, care înseamnă niște sancțiuni mai mici. Însă, atunci când este vorba despre Codul Penal, vorbim deja despre dosar penal, la care sancțiunile se decid în instanță.

În cel de-al doilea caz este necesar ajutorul unui avocat. Pentru a înțelege exact deciziile judecătorului și sentințele aplicate. În acest sens te poate ajuta un avocat Cluj Napoca precum Roxana Pop, care poate lămuri chiar unele dintre situațiile în care te poți afla.

Consecințe ale neexprimării acordului privind munca în folosul comunității

 Sunt unele cazuri în care nu se aplică pedeapsa cu executare, în schimb este decis faptul ca acuzatul să presteze muncă în folosul comunității. Totuși tu trebuie să îți dai acordul cu privire la acest aspect. În caz contrar sunt luate alte măsuri. Aici identificăm două cazuri:

  • Acordul pentru prestarea muncii în folosul comunității este o condiție imperativă și acuzatul nu se prezintă la audieri:

În cazul în care inculpatul nu se prezintă la ședințele de judecată și nu își exprimă acordul privind munca neremunerată în folosul comunității, instanța de judecată nu va putea aplica o sancțiune neprivativă de libertate întrucât atât dispozițiile art. 83 Cod Penal privind amânarea aplicării pedepsei cât și art. 90 Cod Penal privind suspendarea sub supraveghere a pedepsei au ca și condiție esențială exprimarea acestui acord.

Așadar, inculpatul va primi o soluție cu executare în regim privativ de libertate chiar și în situația în care se află la primul contact cu legea penală.

În acest sens, avocat Roxana Pop vă poate oferi un exemplu: “clientul meu a lipsit pe parcursul derulării procesului în primă instanță, iar în faza de urmărire penală și-a manifestat acordul privind munca neremunerată în folosul comunității, însă soluția primei instanțe a fost aplicarea unei pedepse cu executare, tocmai pentru faptul că nu este suficient să își exprime inculpatul acordul în fața organelor de cercetare penală, ci este necesară prezența acestuia în fața instanței și consemnarea în încheierea de ședință a acestui acord.”

De asemenea, continuând același exemplu, în fața instanței de apel inculpatul s-a prezentat și a manifestat acordul privind munca neremunerată în folosul comunității, motiv pentru care instanța de apel a desființat soluția primei instanțe și l-a sancționat penal cu o măsură neprivativă de libertate.

  • Acordul pentru prestarea muncii în folosul comunității este o condiție imperativă și acuzatul se prezintă la audieri, dar nu își dă acceptul:

Continuând argumentele arătate mai sus, putem observa cu certitudine faptul că acordul privind prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității este o condiție esențială în vederea aplicării unor pedepse neprivative de libertate.

Astfel, inculpatul trebuie să cunoască anterior fixării termenului de judecată aceste aspecte pentru a putea lua o decizie în acest sens, și totodată să își asume responsabilitatea că dacă nu își manifestă acceptul privind această condiție va primi o soluție de condamnare cu executare.

Sigur, acordul privind munca neremunerată în folosul comunității nu se aplică în situația în care instanța decide sancționarea inculpatului cu pedeapsa amenzii.

Ajutorul de specialitate este necesar

Fiecare situație este diferită și este nevoie de ajutorul unui avocat specializat. Poți apela la avocat Roxana Pop – cu pagina oficială roxanapop-law.ro – în cazul în care te afli într-o situație de acest gen.

Sunt multe litere de lege care uneori ar putea fi în favoarea ta și este nevoie de o expertiză de specialitate pentru a afla exact ce pași trebuie să urmezi și care sunt aceștia. Avocatul este cel care te poate face să înțelegi exact legea care este aplicată și cum te poate afecta aceasta.

Avocatul trebuie să fie persoana în care ai încredere deplină, căreia îi spui toate detaliile, cu încrederea că te va ajuta să obții un rezultat favorabil pentru tine. Când este vorba despre acceptul sau refuzul cu privire la munca neremunerată în folosul comunității sunt mai multe opțiuni, plus că s-au schimbat anumite lucruri în Codul Penal cu privire la acest aspect.

Astfel că trebuie să fii la curent cu toate informațiile noi. Deci apelează la avocat Roxana Pop pentru ajutor și lămurire cu privire la tot ce te interesează.

Contact:+

40 745 167 034 a

v.roxana.pop@gmail.com

1.240 vizualizari