Cum sa ne protejam pomii la temperaturile scazute ?

In Romania, Aprilie este, de obicei, o luna de primavara, cu temperaturi mai ridicate decat in timpul iernii. Cu toate acestea, in unele zone ale tarii, pot exista inca fenomene meteo de iarna, cum ar fi ninsorile sau temperaturile scazute, mai ales in primele saptamani ale lunii.

De obicei, aceste fenomene meteo sunt mai frecvente in zonele montane sau la altitudini mai mari, unde temperatura este mai rece. Totusi, in ultimii ani, schimbarile climatice au adus unele anomalii meteo, inclusiv in Aprilie, cand s-au inregistrat temperaturi scazute si precipitatii abundente in unele regiuni ale tarii.

Este important sa monitorizezi prognoza meteo si sa iei masurile necesare pentru a-ti proteja gradina si culturile, in cazul in care sunteti afectati de aceste fenomene meteo neobisnuite.

Protejarea pomilor la temperaturi scazute este importanta pentru a preveni daunele cauzate de inghet. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

  1. Inainte de a veni vremea rece, curata si pregateste pomii pentru iarna. Taie ramurile uscate sau deteriorate, si indeparteaza resturile de frunze sau fructe cazute de pe sol. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de boli si daune la copaci.
  2. Acopera baza copacilor cu paie sau mulci pentru a-i proteja de temperaturile scazute. Acest lucru va ajuta la mentinerea radacinilor calde si va reduce riscul de inghet.
  3. Infasoara trunchiul si ramurile mai mari ale copacului cu panze de sac, paturi sau alte materiale de protectie. Acest lucru va ajuta la pastrarea caldurii si la protejarea copacului impotriva vantului rece si a temperaturilor scazute.
  4. Utilizeaza lumini de Craciun sau alte surse de caldura pentru a proteja pomii de inghet. Acestea pot fi amplasate langa copacii care sunt mai expusi la temperaturi scazute si vor ajuta la mentinerea caldurii.
  5. Asigura-te ca pomii au un nivel adecvat de apa si nutrienti inainte de venirea iernii. Copacii sanatosi sunt mai rezistenti la temperaturi scazute si pot supravietui mai bine.
  6. In cazul in care temperaturile sunt extreme si nu pot fi prevenite, atunci poate fi necesar sa acoperi intregul copac cu o patura sau un material de protectie special. Aceasta poate fi o solutie temporara si trebuie indepartata imediat ce vremea se incalzeste.

Este important sa ai in vedere ca aceste masuri pot sa nu fie necesare in toate cazurile, in functie de specia de copac si de conditiile meteorologice specifice din zona ta. De asemenea, este important sa ai in vedere ca inghetul poate cauza inca daune la pomii chiar si dupa ce ai luat toate masurile de protectie necesare.

710 vizualizari