Diverse

E bine sau nu sa folosesti frana impreuna cu ambreiajul atunci cand vrei sa incetinesti ?

ATENTIE ! SA INCETINESTI, am spus, nu sa opresti. lucru care e cu totul si cu totul diferit.

Am observat la multi incepatori si chiar la cei care au experienta in condus ca atunci cand vor sa incetineasca masina apasa prima data ambreiajul apoi frana. E corect sau nu ? Ce riscuri se pot produce daca si tu procedezi astfel ?

In primul rand trebuie sa intelegem faptul ca ambreiajul si frana au functii diferite insa as putea spune ca aceste doua functii depind sau nu una de cealalta. In momentul in care tu ca sofer apesi prima data ambreiajul si apoi incetinesti din frana astfel incat sa nu produci socuri masinii, inseamna ca nu stii sa lucrezi cu frana de motor si mai rau de atat sa franezi corect.

Probabil ca majoritatea conducatorilor auto si eu la inceput procedam asa. Atunci cand aveam o masina in fata si doream sa incetinesc, apasam ambreiajul si pe urma franam cat era necesar ca nu cumva sa provoc socuri de la franare. TOTAL GRESIT. In momentul in care tu ai apasat pedala de ambreiaj, vei observa ca masina va lua viteza putin mai mare asta deoarece e la liber si nu mai depinzi de frana de motor.

Mai exact, ambreiajul se apasa numai in cazul in care vrei sa opresti masina pentru a nu stopa motorul. In cazul in care vrei sa franezi(incetinesti), dar nu vrei sa opresti masina, nu e nevoie sa apesi pedala de ambreiaj. Ai o viteza de 50 km/h si in fata un obstacol, doresti sa opresti brusc masina, apesi pedala de frana, apoi ambreiajul pentru ca altfel se opreste motorul, sau cum ne mai place noua sa zicem ( moare motorul ). Total diferit e in cazul in care circuli cu 80 km/h si te apropii de cel din fata care circula cu 50 km/h. In cazul acela, te folosesti doar de FRANA, nu si de ambreiaj pentru a reduce semnificativ viteza si pentru a nu-l ciocni pe cel din fata. Exceptie o face cazul in care vrei sa schimbi intr-o treapta inferioara, atunci se apasa pedala de ambreiaj si se schimba viteza, dar nu in cazul unei banale incetiniri. Nu are sens si poti uza in timp discul de ambreiaj.

Asadar, raspunzand la intrebarile de mai sus.

Q: E corect sau nu ?
A: Nu e corect, e total gresit

Q: Ce riscuri se pot produce daca procedezi astfel ?
A: Riscul ca nu te vei putea folosi de frana de motor si uzura discului de ambreiaj.

Pentru multi o sa para un articol banal si se vor da zmei, dar tot pentru multi o sa fie util, deoarece vor gasi raspunsul la aceasta dilema.

S-ar putea sa te intereseze

Fara comentarii

    Scrie un comentariu

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.