Intr-o perioada unde cu totii ne dorim locuri de munca stabile si bine platite, a aparut asa din senin si ideea ca armata e cea mai buna alegere din toate punctele de vedere care ar putea implica, cel putin siguranta locului de munca.

Daca esti habarnist si traiesti cu impresii si minciuni de pe la toti alcolistii, prima impresie pe care o are oricine, e ca daca lucrezi pentru MApN vei duce o viata de lux, vei avea salariu de peste 2500 de lei, vei sta toata ziua aproape degeaba, vei avea multe zile libere si vei iesi la pensie la nici 50 de ani. Aaa da, mai prinzi si cate o misiune, iti faci casa si-ti mai ramane si de o masina #blanao.  Siiii stai ca nu e gata, in zilele acelea libere de care-ti zic, poti sa faci si altceva, gen daca te pricepi la dat cu bidineaua, poti merge la unii si altii sa zugravesti si mai faci de-o bere. Va suna cunoscut acest lucru ? Mie da, pentru ca am auzit-o de la cel putin 4 persoane diferite care la o adica incercau sa-mi spuna ca ce fac eu sau ce calificari am si eu de sofer de camion, stivuitorist si amarat de blogger, sa ma convinga sa ma bag la armata ca e tare fain.

Ba.. din putinele mele cunostinte si pot zice ca sunt cu mult mai concrete si mai inclinate spre adevar decat ceea ce cunosc acesti eroi ai patriei in devenire, va pot zice ca o cariera in armata e foarte okay din punct de vedere al formari personalitatii, al unui venit financiar mai mult decat decent si o mai buna organizare a timpului liber, asta diferind de la caz la caz in functie si de gradul in care te incadrezi. Asa ca tu viitor soldat, nu te astepta ca din primi ani sa stai mai mult pe acasa decat in unitate, ca nu e asa.

O cariera in armata are si bune si rele. Ii auzim adesea pe parintii nostri sau pe bunici zicand ca armata i-a format si ca s-o zic mai golaneste, le-a demonstrat ca nu degeaba poarta coaie. Desi e diferenta mare fata de armata de acum 30 de ani si armata zilelor noastre, asta nu inseamna ca nu s-au pastrat anumite principii si valori morale. Cert e ca daca doresti sa lucrezi pentru armata, nu e intocmai bine sa te gandesti la venituri si la timpul liber pentru ca vei ajunge in acel punct in care tot ce ti-a zis x sau y nu se asemeana nicicum cu ceea ce-ti imaginai tu de fapt.

Nu e simplu, trebuie sa dai dovada de multe aspecte printre care disciplina, punctualitate, integritate, iar daca esti un pustan mai sensibil, la primul strigat sau ma rog.. ordin al comandantului te vei caca pe tine si vei regreta ca ai ales armata. De misiuni nici nu stiu ce sa vorbesc – ma depaseste gandul ca aflandu-te intr-o misiune viata ta e pusa in primejdie in orice clipa si ca oricand, poti fi urmatorul din lista urmatoare.

E vorba de arme, misiuni, ordine, aplicatii si asa mai departe. Nu tot timpul e vreme prielnica pentru antrenament si aplicatii si de multe ori trebuie sa infrunti friguri, ploi sau calduri insuportabile. Si atunci ce faci ? Iti bagi si pleci acasa ?

Nu am vrut sa fie un articol unde sa ofer sfaturi. Am scris abstract doar si nu am de gand sa influentez pe nimeni pentru visurile si ceea ce vrea sa faca fiecare. Poate ce-ai citit pana acum ti se pare o banalitate si pe buna dreptate, asa o fi, insa ar fi bine sa stii ca armata nu e joaca si ca totul e lapte si miere – poate e mai greu ca oriunde altundeva. Trebuie doar sa-ti placa si sa stii ce vrei de la viata.