Fonduri Europene

De multe ori m-a batut gandul sa aplic si eu pentru dezvoltarea unui proiect cu sprijinul fondurilor europene. Lipsa de informatii sau de timp m-a impiedicat sa demarez acest lucru, asa ca de vreo 3 ani incoace am ratat fiecare perioada in care s-a putut accesa pentru aceste fonduri.

Anul viitor am de gand sa ma pun serios pe treaba deoarce am reusit sa acumulez toate informatiile necesare pentru accesarea fondurilor europene. Am in plan dezvoltarea unui proiect agricol la care inca ma mai gandesc si sunt aproape convins ca o sa il finalizez. Desi nu o sa fie floare la ureche, vestea buna e ca Banca Transilvania propune toate instrumentele necesare pentru dezvoltarea proiectului.

Banca Transilvania vine in ajutorul nostru, al micilor intreprinzatori si ofera sprijin pe toata durata proiectului care urmeaza a fi dezvoltat.

O data avut proiectul in minte si esti convins, nu ramane decat sa identifici daca poti finanta proiectul din Fonduri Europene si de asemenea exploreaza posibilitatea obtinerii unui credit bancar pentru cofinantarea proiectului.
Pentru accesarea acestor fonduri trebuie indeplinite niste criterii deloc dificile:

  • forma de constituire
  • activitatea economica (experienta, profitul ultimului an fiscal anterior depunerii cererii, lipsa datoriilor la bugetul de stat, etc.)
  • forma de proprietate asupra infrastructurii (teren/cladiri)
  • reprezentantul legal al solicitantului
  • capacitatea de implementare a proiectului
  • perioada/locul de implementare
  • valoarea totala si contributia minima a solicitantului
  • respectarea legislatiei privind egalitatea de sanse, dezvoltarea durabila, ajutorului de stat si achizitiilor

Inceperea proiectului

Nu demara proiectul (efectuarea de cheltuieli eligibile sau neeligibile la proiect) inainte de semnarea contractului cu Autoritatea de Management sau de obtinerea acordului Autoritatii de Management. In unele cazuri, nerespectarea acestei prevederi atrage blocarea asistentei nerambursabile. Prin exceptie, studiile de piata, testele sau avizele pentru constructii se pot face in faza de pregatire a cererii de finantare.

Implementarea proiectului

Intotdeauna exista un risc de performanta in implementarea unui proiect. De aceea iti recomandam sa soliciti informatii bancii despre procedurile de achizitie din cadrul proiectului, despre pregatirea documentatiei de plata astfel incat sa elimini astfel de riscuri.

Exista riscul de reziliere a contractului cu Autoritatea de Management ?

Da, daca se constata neconcordante intre starea de fapt dovedita si cele declarate de catre Beneficiar în cererea de finantare, sau in cazul nerespectarii prevederilor Contractului. In astfel de cazuri, Beneficiarul este obligat sa restituie partial/integral sumele primite.

Putem refinanta o parte din cheltuielile de consultanta ?

Explorati impreuna cu noi posibilitatea de recuperare a unei parti din cheltuielile de consultanta pentru intocmirea documentatiei solicitate.

Mult succes !

370 vizualizari