Fotbalul de atunci si cel de acum

Îmi amintesc cu nostalgie de vremurile copilăriei, când mergeam cu tatăl meu la meciurile echipei municipale Gloria Bistrița. Pe atunci, fotbalul era perceput ca ceva sacru, departe de afacerea comercială pe care o reprezintă astăzi. Echipa noastră era printre primele trei din România, iar atmosfera pe stadion era plină de pasiune și devotament.

Acum, în schimb, echipa se luptă pentru promovarea în Liga 1, iar fotbalul a suferit transformări notabile. Fotbaliștii nu mai sunt doar sportivi dedicați, ci adesea devin subiectul unor scandaluri, iar atmosfera din tribune s-a schimbat într-un mod trist și tensionat.

Amintirile mele frumoase se împiedică în realitatea dură a zilelor noastre, când stadioanele din România sunt dominate de huligani și incidente regretabile. Este dezolant să constatăm că sportul pe care îl iubeam atât de mult în copilărie a devenit terenul de joc al unor comportamente distructive și violente.

Cred că această evoluție negativă se datorează în primul rând lipsei de management adecvat și apoi celor care ar trebui să asigure securitatea. Angajarea unor firme serioase de securitate ar putea să reducă drastic intrarea obiectelor periculoase pe stadion.

Nu pot să nu remarc că această problemă nu afectează doar fotbalul românesc, ci este o tendință pe întreg mapamondul fotbalistic european. Ultrasi și incidente violente sunt tot mai frecvente în majoritatea campionatelor europene. Cu toate acestea, am observat că fotbalul britanic se menține încă pe un standard înalt. Acesta este motivul pentru care susțin și mă concentrez pe fotbalul britanic, unde atmosfera, calitatea jocului și comportamentul suporterilor încă aduc bucurie și autenticitate.

Într-un context mai actual, recenta întâmplare din partida de fotbal dintre Atletico Madrid și Real Madrid din Spania, unde Cristiano Ronaldo a fost lovit în cap cu o brichetă, ridică semne de întrebare privind securitatea în fotbal. Încă o dovadă că fenomenul devine din ce în ce mai preocupant și necesită o abordare mai serioasă din partea autorităților și a celor implicați în organizarea evenimentelor sportive.

472 vizualizari