Influenta parintilor in viata copiilor

Parintii mei au avut mereu grija ca eu sa am in permanenta strictul necesar. Cam de fiecare data cand am cerut ceva, daca s-a putut, mi s-a oferit, daca nu a trebuit sa ma descurc de unul singur si obtin lucrul respectiv. Si nu vreau sa se intelega ca am fost crescut in puf, ba dinpotriva, pentru ca am incercat tot timpul sa ma descurc de unul singur.

Pe de alta parte vreau sa spun ca am primit libertate de alegere de fiecare data din partea acestora. Practic nu am fost sacait de ei niciodata sa aleg un drum in viata sau sa fac aia si aia doar pentru ca asa a zis mama si tata. Chiar daca am auzit de la ei verzi si uscate, am fost lasat sa aleg singur ceea ce am vrut de la viata si consider ca acest lucru e ceva firesc si nu doar o idee tampita.
Nu zic ca nu e bine sa asculti si sa ti cont de sfaturile parintilor, dar cand vine vorba de alegerea unei cariere de exemplu sau unui rost in viata, de aici nu mai tine de mama si tata, decat sustinerea lor morala. Chiar daca eu vreau sa devin bancher si mama si tata vor sa devin medic, parerea mea e sa alegi exact ceea ce stii sa faci cel mai bine si crezi ca te ajuta, nu doar sa le faci lor pe plac.

Eu cred ca in cazuri de genul, totul merge pe incredere si respect. Daca tu ca parinte ai o relatie buna cu copilul, automat lucrurile vor merge bine de la sine, ideile sunt pe aceleasi lungimi de unda si nu vor exista conflincte. Dar cand parintii si copilul sunt precum dusmanii sau mai rau, aici lucrurile se complica mult si de cele mai multe ori nu au rezolvare.

Consider ca ma regasesc in prima varianta si ca am o relatie buna cu parintii mei. N-as putea spune ca mi-au facut toate poftele si ca de fiecare data mi-au dat dreptate sau mi-au oferit lucruri cu rost sau fara rost, insa sfaturile si libertatea care mi-au oferit-o, m-au format oarecum intr-o persoana demna sa faca alegeri potrivite pentru mine. Poate unii parinti isi cresc copiii doar cu anumite reguli si principii si sa priveasca doar intr-o directie, dar daca nu li se ofera si libertate si sa guste din toate partile lumii, am impresia ca se vor forma un tip de oameni limitati.

V-a urma.

341 vizualizari