Magazinele de strada

Cand eram mic stiam doar de magazinul din capatul strazii de unde-mi luam ciocolata de casa si guma Turbo. Erau singurele doua sortimente de dulciuri la moda pe vremea aceea. Nu aveam de ales altceva, restul cica erau scumpe si nu isi puteau permite parintii. Acestea fiind oul Kinder, ciocolata ROM sau guma Hubba Bubba. Bine, erau pretexte de ale lor, dar puneam botul la minciuna si ma multumeam cu o guma sau cu o ciocolata de casa. Erau bune si alea.

Alte magazine pe strada mea nu erau decat acela care functioneaza si in ziua de astazi, insa nu produce cat pierde. Cred. Concurenta din ultimii ani si aparitia supermarket-urilor, hipermarket-urilor si asa mai departe le-au taiat tot apetitul micilor intreprinzatori ce activau cu magazine stradale, lucru care i-a nimicit incet dar sigur pe mai bine de 70% dintre acestia. Pe buna dreptate, oamenii se uita la preturi si de ce sa nu dai 5 lei pe 1 litru de ulei, pe cand la magazinul din coltul strazii e 7 lei. Una e sa il iei din supermarket care vine direct de la producator si alta e sa-l iei din magazinul din strada unde ii se adauga inca un leu – doi pentru ca trece pe la producator, distribuitor si abia apoi in magazin.

Magazinul respectiv se mai mentine doar din vanzarea tigarilor si lucrurilor mici. Mai sunt babe care cumpara cate un sapun, o drojdie, o cutie de chibrite si asa se produce cat sa traiasca. Cred ca e unul dintre putinele magazine din perioada anilor 90 care a ramas neschimbat. Altele au fost rebranduite sau transformate in mici supermarket-uri la standarde inalte. Dispun de tehnologie si se ofera clientului timp pentru cumparare. Mai de mult mergeai cu lista de acasa si tot ii dictai vanzatoarei ce sa-ti dea, acum e mai simplu pentru ca iei doar de pe raft si adaugi in cos.

Tin minte ca atunci cand incasa o serie de produse trebuia sa astepti la coada pana calcula fiecare pret in parte si de multe ori gresea si iar o lua de la capat. Era amuzanta faza, dar de multe ori iti venea sa iesi cu toate cumparaturile fara sa mai platesti. Acum e lux, sunt cititoare de coduri de bare si doar cat treci produsul prin fata senzorilor si deja se si inregistreaza in casa de marcat. Se pare ca tehnologia nu ne-a uitat nici pe noi si mai ne simplifica si noua viata.

697 vizualizari