Renovarea unei case sasesti

In urma cu doi an de zile, casa in care locuiesc a suferit mai multe interventii de renovare. I-a fost schimbat complet acoperisul, pe urma au inceput modificarile interioare si exterioare. Vreau sa va spun ca tot balciul acesta cu renovarea unei case, nu e altceva decat mult timp irosit si cheltuiala, deoarece constati la final ca mai bine daramai casa si o refaceai de la zero.

Casa noastra e una veche. Nu as putea spune foarte veche, totusi e o casa saseasca in caz ca stiti cum arata una de mari dimensiuni, cu pereti grosi de aproximativ un metru, cu beci, curte mare, camere multe, etc. Casa respectiva nu a mai fost renovata niciodata, pana acum doi ani cand o echipa de muncitori s-a apucat s-o puna la punct si s-o mai “updateze” la timpurile noastre.

Cum spuneam, au inceput cu acoperisul pe care l-au schimbat in proportie de 70%, deoarece o buna parte din lemnul din pod era inca intact si nu prezenta semne sa fi fost putred. In rest au dat jos toate tiglele, si au inlocuit cu onduline. Initial am fi vrut cu tabla Lindab, dar nu cred ca merita o asa investitie intr-o casa veche.
Partea interioara si exterioara a fost o adevarata provocare pentru muncitori, mai ales ca peretii grosi erau cam strambi – doar pe vremea sasilor din Romania nu erau atatea poloboace si scule pentru a iesi la perfectie, tocmai de asta muncitorii s-au chinuit mult timp pana i-au indreptat cu ajutorul placilor de polistiren cumparate de la un magazin din oras.
De asemenea, tavanele unei case sasesti depasesc in unele cazuri 2 metri, deci sunt foarte inalte. Asa a fost in cazul nostru, asa ca am construit un tavan secundar la vreo cativa centimetrii mai jos, dupa care l-am izolat cu vata de sticla pentru o mai buna conductivitate termica. Vata de sticla am gasit-o la ofeta si am luat mai multe suluri pe care le am si acuma in depozit.

Renovarea casei a decurs conform planului, fara prea multa harababura, insa atunci cand am ajuns la instalatia electrica am intampinat unele dificultati.
Parerea mea e ca renovarile sunt cam de prisos mai ales cand casele sunt foarte vechi. Bagi o gramada de bani in materialele de constructie ca sa “faci din baba, fata mare”, ceea ce aproape imposibil. Ca sa avem calitate in constructii, trebuie in primul rand sa lucram cu materiale de calitate. Indiferent ce meserias chemam sa ne construiasca sau sa ne renoveze casa, nu poate sa faca minuni atunci cand are de-a face cu materiale de constructii de proasta calitate. Discutam aici inclusiv despre obiecte si grupuri sanitare.

Ma bucur nespus de mult ca am scapat de santierul ala si nu vreau sa mai am vreodata o asemenea experienta pentru ca numai eu stiu cat am avut de carat mobila si toate cele, dintr-o parte in alta. Pfuu, s-a terminat cu bine.

652 vizualizari