Do the Right mix

Bistrita e un oras destul de mic. In acest oras deplasarile urbane sunt de o simplitate iesita din comun. Nu avem tramvai, metrou, nici macar troleibuz, asadar nu e nici pe departe printre cele mai aglomerate orase din tara. Totusi se intampla foarte rar ca la orele de varf, de obicei la inceputul weekend-ului sa mai petrec minute bune blocat in intersectii aglomerate, dar se intampla atata de rar incat nici nu ma pot enerva prea tare pe situatie.

Sunt un tip destul de ocupat, deci o buna parte din timp o petrec doar deplasandu-ma prin oras incercand sa imi rezolv cat mai repede problemele.
Inainte sa imi cumpar masina, foloseam ca mijloc de transport bicicleta care ma ducea la destinatie cu viteza luminii si scapam de aglomeratii, zone cu acces interzis si asa mai departe. In schimb singurul dezavantaj era cand ploua. Atunci eram nevoit sa o iau pe jos sau cu taxiul.

Comisia Europeana a lansat recent o campanie foarte faina – Do the right mix – sau mai bine zis are drept tinta o informare asupra noastra cu privire ca cel mai bun mod de a ne deplasa prin oras este printr-un mix de mijloace de transport.
De exemplu cum ziceam eu putin mai sus: Bicicleta: e mijlocul de transport ideal pentru deplasarile urbane, insa atunci cand ploua, e foarte dificil sa o folosim, asadar suntem nevoiti sa folosim masina personala sau mijloacele de transport publice.
Astfel daca ajungem la un echilibru intre aceste moduri de a ne deplasa prin oras, inclusiv mersul pe jos, o sa ne simplificam traseele si timpul, plus ca economisim si combustibil la masina.
Ideea e simpla si foarte bine gandita. Pe mine personal m-a insemnat spotul comisiei, pe care il voi posta putin mai jos, nu inainte sa insemnez ceva – Nu ma pot lipsi de automobil – De multe ori nici pana la magazin, care e la nici 500 m de mine :). Not always, but often.

Do the right mix !

Nu stiu voua, dar mie imi place sa ma duc pe jos prin oras indiferent de distanta. Aproape de fiecare data cand ma pornesc pe jos prin oras ma intalnesc pe strada cu cineva cunoscut si stau la o mica tacleala. In trafic, nu e chiar asa, desi ajung probabil mai repede sau NU la destinatie, am mai multe sarcini si ma arde si la buzunar.
In concluzie, daca ai o bicicleta esti cel mai norocos – Ajungi in timp scurt la destinatie, nu e nici costisitor si pe langa asta faci si miscare.
Pot spune ca sunt un utilizator al acestui ansamblu de mijloace de transport ( bicicleta, masina personala si mersul pe jos ) si chiar exista un echilibru de folosinta intre toate acestea. De obicei le aleg in functie de conditiile vremii, distanta parcursa si zona unde vreau sa ma deplasez.

Vremea favorabila din ultima vreme m-a determinat sa ma duc la sala pe jos doar cateva zile, insa astazi a plouat si am fost nevoit sa iau masina. Cam acesta ar fi sistemul.

Ploua, deci astazi ma deplasez cu masina.

Si ca veni vorba de acest #selfie, Comisia Europeana ofera premii celor care isi fac un selfie prin care să evidentieze faptul ca un mix calculat este tot ce trebuie in oras. Treaba e foarte simpla: Tot ce trebuie sa faci este sa postezi un selfie in aplicatia – Do the right mix – prin care ii convingi ca tu folosesti cel mai bun mix de mijloace de transport.

Mult succes !