Romania si siguranta unul loc de munca

Auzim des de la unii si altii cum ca in Romania e greu sa iti gasesti un loc de munca stabil, sa faci ceea ce ti se potriveste si sa fii platit dupa munca depusa. Nu-i judec, au dreptate intr-un fel – chiar si eu am fost in postura asta si ii inteleg perfect pe cei ce nu reusesc sa isi gaseasca ceva dupa bunul lor plac.

Romania a avut si are inca o problema mare cu locurile de munca. Facultatile sunt la pamant. Eu am renuntat la facultate pentru ca se vede din avion ca o fac degeaba, sau ma rog.. aproape degeaba. Trebuie sa recunoastem faptul ca este aproape imposibil sa mai gasesti un loc de munca in domeniu dupa ce termini facultatea. Industria din Romania nu este cea pe care o stim din povestile parintilor nostri, din era comunismului. Atunci nu aveai de unde alege. Aveai (musai) un loc de munca, o locuinta si siguranta zilei de maine. Nimic mai mult.

LargeWorkProblema cu angajarile nu este una veche. Cum spuneam, am simtit-o si eu pe pielea mea in urma cu ceva timp si pot spune ca nimic nu o va schimba prea repede. O sa ne multumim in continuare cu salarii mici, cu absolventi someri si cu oameni cu studii ce vand cartofi in piata.

Ii apreciez pe cei care au ales sa mearga in strainatate. Acestia au de unde alege dintr-o sumedenie de locuri de munca (click aici), salariile sunt salarii ci nu 1000 de lei cu care trebuie sa te descurci timp de o luna cu rate, taxe, impozite si mancare + ce-ti mai ramane de un moft, ceva.

In schimb in Romania e dificil sa te descurci un asemenea salar, si asta e indiferent de regiune. In orasele mari, puternic industrializate sunt salarii decente, insa nu suficiente. Aici, in Bistrita salariul minim pe economie e litera de lege din cauza ratei mari a somajului. Oamenii tac si inghit pentru ca nu au ce face, asadar accepta aceste salarii de nimic si asa se cladeste incet dar sigur declinul unui oras intreg, fara sa ne dam seama. Cum spuneam, incet, dar sigur.

Nu zic ca nu sunt locuri de munca in tara asta, ba din contra ca sunt multe ( pe hipo.ro sunt sute de locuri de munca disponibile) – dar sunt salarii de nimic cu care abia te descurci si asta e principala problema.

322 vizualizari