Personale

Se castiga bine pe tir ? Cateva sfaturi de la un incepator pentru incepatori.

Bai, da.. daca iti place meseria si ai norocul sa te angajezi la o firma buna, poti intra linistit in bransa si sa incepi sa lucrezi pe camion.

Eu practic aceasta meserie de peste 2 ani de zile si experienta condusului de camioane e una interesanta din punctul meu de vedere. Desi la inceput o sa para totul foarte complicat, obositor si dificil sa faci toate lucrurile multi tasking, dupa un timp iti intri in ritm si o sa ajungi sa iubesti aceasta meserie. Zic asta pentru ca unui incepator o sa ii fie frica la inceput si o sa abordeze diferit stilul de condus fata de altcineva cu mai multa experienta. O sa ai anumite temeri sa nu lovesti alti participanti la trafic, ca doar ai dupa tine un vehicul de peste 15 metri si vreo 40 de tone si nu e tocmai usor. De asemenea o sa iti iasa cateva fire albe in cap din cauza timpilor de condus. Imi amintesc ca eu am prins destul de tarziu felul in care se calculeaza timpii de condus, insa doar din practica inveti cel mai bine. Eu la legistlatie cand mergeam, nu ma alegeam cu mare lucru, iar cunostinte care sa lucreze pe camion si sa-mi explice pas cu pas nu aveam, deci cel mai bine inveti programul de condus singur cand incepi sa conduci, dar esentialul e sa stii cand incepi si cand trebuie sa te opresti.

Soferia e frumoasa, dar nu e pentru oricine. E frumoasa din anumite motive, unul dintre ele ar fi ca poti calatori si vizita anumite tari, poti castiga bani frumosi samd. In partea opusa, soferia inseamna si stagnare: in sensul ca nu trebuie sa fie neaparat munca fizica, dar in cea mai mare partea a timpului stai pe un scaun si conduci. Asta duce spre obezitate, anumite boli, oboseala si alte riscuri. De asta zic ca a fi sofer de tir nu e pentru toata lumea. Spre exemplu daca ai familie, iubita sau pur si simplu doresti sa mai vii pe acasa, poti opta pentru angajarea la o firma care face tur-retur. Asadar dupa cateva zile de la pornirea in cursa, daca e international, mai poti ajunge acasa si asta conteaza mult. Totusi plata pe tur-retur e mult mai mica decat daca ai lucra pe comunitate. Dar daca esti singur si vrei sa faci mai multi bani, poti opta pentru comunitate: 2 luni pe cabina cu o luna acasa, sau 3 luni cu 1 luna jumatate acasa. Asta depinde de angajator si de cum negociezi.

Per ansamblu, sa fii sofer profesionist e o provocare interesanta. E una dintre meseriile care aduc venituri pe masura, calatoresti in toate colturile Europei si te dezvolta.

Suteu Paul

Mă numesc Șuteu Paul, am 26 de ani și sunt din Bistrița.
Primul blog l-am avut în 2011, iar de atunci am continuat să scriu și să dezbat diverse subiecte aici. Datorită activității în online, am cunoscut oameni faini și am învățat tot felul de chestii noi.
Astăzi e foarte simplu să ai un blog, oricine poate să dețină unul și să scrie, însă mai greu e să te ții de treabă.

Un comentariu

Click aici pentru a scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhiva blogului

Despre Mine

Mă numesc Șuteu Paul, am 27 de ani și sunt din Bistrița.

Activez in online de prin 2011, insa pe acest blog scriu din 2014.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .